“S/S Stanbrook” og besætning

Leave a comment

31 July 2017 by scwharbour3639

Ifølge Jean Effel skete der noget specielt, da Gud skabte Adam med hjælp fra sine små ivrige og hjælpsomme engle. Adam havde fået alt, hvad vi forstår ved et menneske, hud, hår, kogler og hjerne, og så står Gud lidt og tænker sig om, i hånden har han hjertet – han konfererer med sine hjælpere – hvordan skal det placeres? Så siger han de vise ord: hjertet er jo rødt, så skal det selvfølgeligt sidde til venstre.

Det gjorde det på den walisisk kaptajn og hans besætning – der i slutningen af den spanske borgerkrig reddede flere tusind republikanske spaniere fra de fremrykkende fascistiske tropper – som er blevet hædret både i Spanien og Wales.

Archibald Dickson var kaptajn på S/S Stanbrook, det sidste skib, som forlod havnen i Alicante, før den faldt for general Francos italienske styrker i marts 1939 i de sidste dage af borgerkrigen.

Kaptajn Archibald Dickson

Ombord var 2.638 civile flygtninge, der blev sejlet i sikkerhed i Algeriet. Tusindvis blev efterladt på havnen i Alicante, hvor de blev omringet af Francos og Mussolinis tropper og ført til den berygtede koncentrationslejr Campo de los Almendros. Mange blev henrettet eller døde under de umenneskelige forhold, de levede under i lejren.

Det gode skib ”S/S Stanbrook” med 2638 flygtninge ombord i Alicante havn.

En plakette til minde om Dickson og hans besætning blev afsløret i Alicante havn i marts 2014 – 75 år efter S/S Stanbrook s sidste afrejse fra havnen i Alicante.

I 2016 besøgte en delegation fra Alicante’s ”Civile Kommission for genkaldelse af den historiske Hukommelse”* Cardiff Byråd – Cardiff var Archibald Dickson hjemby – og overrakte en plakette til minde for S/S Stanbrooks besætning til Byrådet. Ceremonien blev overværet af 2 af Archibald Dicksons børn, Arnold Dickson og Dorothy Richardson og 1. maskinmester Henry Lillystones børnebørn David Lillystone og Sandra Robinson.

Den spanske delegation. Til venstre Cardiff’s borgmester Margaret Jones holder plaketten med Pedro Martinez i midten og Arnold Dickson til højre.

Inskriptionen på plaketten er på engelsk, spansk og walisisk, det forventes, at mindeplaketten vil blive installeret på havnefronten i Cardiff i 2017.

Tragisk nok mistede Dickson og hans besætning livet – kort efter at de havde reddet de spanske republikanere flygtninge fra Franco’s tropper. S/S Stanbrook blev ramt af en torpedo fra en tysk ubåd og sank i november 1939 i begyndelsen af anden verdenskrig.

IBMT** arbejder for større anerkendelse af den rolle, som britiske søfarende spillede, såsom Archibald Dickson og hans besætning, i at omgå den fascistiske blokade af de spanske republikanske havne.

Omkring 29 britiske skibe blev ødelagt eller gik tabt under borgerkrigen som følge af fascistisk luftbombardement og ubådsangreb og snesevis af søfarende blev dræbt.

*”Civile Kommission………” = I Spanien er der på folkelig basis oprettet kommissioner, der har til formål at fastholde det officielle Spanien og befolkningen om hvad, der skete under Francoismen. Blandt andet prøver man at opspore gravsteder, som udgraves for identificering af de jordiske rester.

**IBMT = International Brigades Memorial Trust

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Dedicated to the blockade runners, sailors and dock workers and their organisations who supported the Spanish Republic during the Spanish Civil War 1936 -1939.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
%d bloggers like this: